2014-11-19

gezond zwanger (1)

Gemiddeld genomen zal je zo'n 12 kilo aankomen tijdens je zwangerschap. De toename in gewicht zegt niets over de grootte van de baby. Een deel van het gewicht bestaat uit extra weefsels bij jezelf: bloed, vet, placenta en borsten. Je lichaam zal vooral in de eerste 3 maanden extra vet opslaan op heupen, billen en dijen. Dat was vroeger handig om eventuele voedselschaarste later in de zwangerschap het hoofd te kunnen bieden. Met het huidige overvloedige aanbod van voeding is dat helemaal niet meer nodig, maar ja, je lichaam is nu eenmaal zo geprogrammeerd!

Probeer je gewichtstoename dus zoveel mogelijk beperkt te houden tot die 12 kilo. Alles wat je extra aankomt moet je na je zwangerschap weer kwijt zien te raken, als je tenminste niet met het overgewicht wilt blijven zitten. Door regelmaat in je dagpatroon aan te brengen, normale porties te eten, weinig te snoepen of te snacken en voldoende te bewegen zet je je lichaam weer op het goede spoor. 

Het wordt sterk afgeraden om streng te lijnen als je zwanger bent, je moet namelijk voldoende voedingstoffen binnenkrijgt voor een succesvolle zwangerschap. Je baby maakt immers een enorme ontwikkeling door in je buik. Om je gewicht onder controle te krijgen en te houden kun je het beste op zoek naar een goede structuur in je dagindeling. Op gezette tijden ontbijt, lunch en avondeten, en tussendoor iets van fruit of zuivel. Daarmee voorkom je dat je ineens overvallen wordt door een ‘geeuwhonger” en je in de verleiding komt om snoep of een snelle snack te eten. Heb je toch trek in iets extra’s, denk dan aan een gekookt eitje, snoeptomaatjes, komkommer, worteltjes etc.

Kom in beweging! De meeste zwangere vrouwen kunnen tot ver in de zwangerschap op een matig intensief niveau bewegen. Denk aan zwemmen, fietsen en wandelen. Streef naar 10.000 stappen per dag, dat is een haalbaar doel dat je met behulp van een stappenteller kunt bereiken. Kijk of je eventueel 1 keer per week baantjes kunt zwemmen in een rustig tempo. Je valt met al dat bewegen misschien niet direct af gezien je zwangerschap, maar je zult beslist minder vet opslaan en het aankomen tijdens je zwangerschap beperken. Na je zwangerschap ben je dan ook eerder weer op je gewenste gewicht.

Door meer te bewegen zal ook je conditie merkbaar toenemen. Aan het einde van je zwangerschap en tijdens de bevalling heb je daar zeker profijt van. Hoe fitter je bent, hoe beter. Na je bevalling kun je het 'sporten' redelijk snel weer oppakken, bijvoorbeeld wandelend als trotse mamma achter de kinderwagen! En als je liever door een bos of door de duinen wandelt, schaf dan een draagdoek aan en draag je kindje lekker bij je.

Als je tijdens je zwangerschap opeens sterk in gewicht toeneemt, kan dat aanleiding zijn voor een test op zwangerschapsdiabetes. Dit kan je verloskundige eenvoudig testen. Maar ook als je geen zwangerschapsdiabetes hebt, dan is ernstige gewichtstoename voor jezelf en je baby niet goed. Uit onderzoek blijkt dat een baby waarvan de moeder tijdens de zwangerschap te zwaar was of veel aangekomen is, later ook zelf een grotere kans heeft op overgewicht of hart- en vaatziekten.

Voedsel dat zoet en of vet is heeft een enorme aantrekkingskracht op de meeste mensen. Dat komt doordat je hersenen het stofje dopamine aanmaken als je iets zoets of iets vets eet. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Maar je kunt ook op een andere manier diezelfde dopamine aanmaken namelijk door te bewegen (sporten, dansen of een eindje wandelen). Heb je moeite om je aan je voornemen te houden om niet te snoepen, bedenk dan dat je beter je jas aan kunt trekken en kunt gaan lopen. Dat is beter voor je lijn en je baby, en je wordt er nog gelukkig van ook!

PS: De in dit blog beschreven adviezen zijn algemeen van aard en niet voor iedereen van toepassing. Neem altijd contact op met je verloskundige als je je eetpatroon wilt aanpassen. Mogelijk stuurt ze je door naar een diëtist die je helpt gezond af te vallen. Jouw gezondheid en dat van je kindje is nu immers het allerbelangrijkste!