2014-11-05

Checklist zwangerschap eerste trimester

De eerste 3 maanden van je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. In deze fase van je zwangerschap gebeurt ontzettend veel. In 13 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 7,4 cm, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. Jij krijgt door een veranderde hormoonhuishouding last van zwangerschapskwaaltjes. 

Voordat je zwanger bent

•Foliumzuur en vitamines slikken
Het nemen van extra foliumzuur verkleint het risico dat je baby te wereld komt met een ernstige aandoening. De andere naam voor foliumzuur is vitamine B11. Foliumzuur zit van nature bijvoorbeeld in verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en melkproducten. Begin 4 weken voor je met anticonceptie stopt en blijf foliumzuur tabletten slikken tot week 10 van je zwangerschap. Ook andere vitamines zoals vitamine B en vitamine D zijn belangrijke te slikken voor en tijdens je zwangerschap.

Kijk op: Solgar voor een multivitamine die goed wordt opgenomen door je lichaam.

•Stoppen met roken!
Stoppen met roken is uiteraard van wezenlijk belang zal je zwanger wilt worden en als je zwanger bent. Laat je sigaretten de 9 maanden van je zwangerschap liggen, het liefst daarna ook maar dat is je eigen keuze! Lees meer over het effect van alcohol, drugs en roken tijdens de zwangerschap op: Trimbos 

 

Eerste trimester

1-3 maanden, week 1 t/m week 13

•Zwangerschapstest doen
Om er zeker van te zijn of je zwanger bent of niet, zul je een zwangerschapstest moeten doen. Wanneer je deze test kunt doen hangt af van de lengte van je menstruatiecyclus en wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. 

•Vertel het je werkgever
Wettelijk ben je verplicht om uiterlijk drie maanden voor je bevalling, je werkgever in te lichten dat je zwanger bent. Je werkgever heeft dan ruim de tijd om eventueel vervanging te regelen. In een vroegtijdig stadium melden is verstandig!

•Huisarts en verloskundige op de hoogte brengen
Als je je huisarts inlicht zal de ene je uitnodigen voor een gesprek en de andere je door verwijzen naar een verloskundige.

•Vertel het je tandarts en apotheek
Het is verstandig je tandarts en je apotheek te melden dat je zwanger bent. Zij zijn zich dan bewust van het feit dat bepaalde medicijnen en bijvoorbeeld het maken van eventuele röntgenfoto’s die meer kunnen.

•Moeders voor Moeders informeren
Zo help je anderen! Moeders voor moeders is een organisatie die urine verzamelt van zwangere vrouwen. Deze urine bevat het hCG-hormoon dat gebruikt wordt door de farmaceutische bedrijven om geneesmiddelen te ontwikkelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Bezoek de website van Moeders voor Moeders.

•Hou een zwangerschapsdagboek bij
Dit is aan de ene kant fijn om e.e.a. van ja af te schrijven op moeilijke momenten maar is ook een zeer leuk document om later terug te lezen.

•Regel de kraamzorg alvast
Je schrijft je rond de derde zwangerschapsmaand al  in bij een kraamzorgbureau. Zo ben je er zeker van dat je na je bevalling kraamzorg hebt. Overigens doe je dit ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen.

•Aanmelden bij kinderdagverblijf
Ben je voornemens gebruik te gaan maken van een kinderdagverblijf? Zoek een geschikt kinderdagverblijf uit en meld je aan. In Haarlem en Velsen heb je een enorm aanbod. Een aantal centra die zeker de moeite waard zijn: Kindergarden en Opstoom met verschillende vestigingen in en rondom Haarlem. Wonderberk,  voor kleinschalige, antroposofische opvang in Haarlem-Noord. Het bonte huis, voor kleinschalige opvang in hartje Haarlem.

 

lees ook checklist zwangerschap tweede trimester en checklist zwangerschap derde trimester