2015-02-12

zwangerschap, bevalling en moederschap

Je bent zwanger! Hoe je je voelt na het horen van dit nieuws, is afhankelijk van veel factoren; is de zwangerschap gepland, was het meteen raak of duurde het lang voordat jullie zwanger raakten, is het al eens 'mis' gegaan, zijn jij en je partner nog bij elkaar, is je eerste kindje gezond, etc. 

Mijn ervaring is dat de meeste vrouwen zorgen hebben over de aanstaande bevalling en vragen hebben over wat ze wel of niet meer mogen nu ze zwanger zijn. Een bevallingscursus is altijd aan te raden, zeker als je voor de eerste keer zwanger bent. En waar kies je voor? Wil je graag in een klein groepje een cursus volgen of doe je dit liever met zn tweetjes bij jullie thuis

Een zwangerschapscursus helpt je om stil te staan bij jezelf, je zwangerschap en je baby. In een klein groepje kom je bij elkaar, doe je ontspanningsoefeningen, deel je ervaringen en krijg je informatie over de ontwikkeling van je baby en mogelijke zwangerschapskwalen. 

Individuele zwangerschapsbegeleiding is bedoeld voor vrouwen die liever niet in een groep zijn of die op de geplande dagen niet beschikbaar zijn. Ook als je specifieke behoeften hebt, past een individueel traject beter bij je. Bijvoorbeeld als je een nare eerste bevalling hebt meegemaakt, erg angstig bent voor de bevalling, je veel spanning ervaart tijdens de zwangerschap, etc. In de individuele sessies wordt gekeken naar wat jij nodig hebt en welke begeleidingsvorm het beste bij je past.

Als je iemand bent die altijd al van massages houdt, dan is een zwangerschapsmassage sterk aan te bevelen. Je spieren ontspannen en je lichaam komt tot rust. In de stiltes tussen de zachte aanrakingen maak je contact met je baby. Zo creëer je een moment voor jezelf, word je je bewust van wat is en verbind je jezelf met jullie baby.

En na de geboorte, is de mammamassage een rustpunt in het moederschap. Het vormt een moment van verstilling en ontspanning waarin je weer kunt opladen. Het moederschap is rijkdom maar vergt ook veel energie. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je nog meer de mamma zijn die je voor je kindje(s) wenst. 

Kortom geniet van deze tijd en als dat niet voldoende lukt, trek aan de bel en zoek hulp. Deze periode in jouw leven is uniek en deze periode in het leven van jullie kindje is zo kwetsbaar. Koester jezelf en elkaar en ga op zoek naar wat jij nu nodig hebt.