2014-10-22

Bewust mamma, bewust pappa

Mindfulness voor stellen en (aanstaande) ouders                                                                                              

Opvoeden is een grote verantwoordelijkheid, die komt naast alle andere verplichtingen van werk en huishouden. Als kersverse mamma en pappa is het vaak lastig om het leven te ervaren in rust en aandacht. Een bewuste ouder zijn betekent, dat jullie met aandacht jullie partnerrelatie en jullie ’nieuwe’ gezinsleven vormgeven. Jullie kind kan hierdoor worden grootgebracht met alle zorg, aandacht en liefde die het verdient. Daarnaast verbetert jullie onderlinge communicatie en dus ook jullie partnerrelatie. 

Ouders, maar ook nog steeds partners                                              

Door middel van Mindfulness oefeningen en partnergesprekken leer je elkaar als partners én als ouders beter kennen. Dit is een nieuwe fase in jullie leven en in jullie relatie. De zorg voor een kind is intensief en zet je leven op zijn kop. Daar moeten jullie allereerst voor jezelf een nieuwe vorm in vinden. De hormonen die door het lichaam van pas bevallen moeders rondgieren leveren hier niet echt een positieve bijdrage aan. En voor kersverse vaders, die al snel na de geboorte weer aan het werk moeten, is het zeker niet eenvoudiger om te wennen aan het vaderschap en de pas verworven vaderrol naar eigen inzicht in te vullen. 

Naast deze individuele processen is ook jullie relatie aan verandering onderhevig. Even lekker met z’n tweetjes uit eten gaan, bijvoorbeeld, blijkt opeens een enorme logistieke operatie. Door bewust de tijd te nemen om echt naar elkaar te luisteren, kun je elkaars gevoel en standpunt beter begrijpen en kun je helpen voorkomen dat kleine ergernissen grote discussies worden. Uiteindelijk is ouderschap ultiem teamwork; je stemt op elkaar af en ondersteunt elkaar waar nodig. Zo voorkom je dat de opvoeding van je kroost jullie volledig uitput.

Mindfulness                                                                               

Mindfulness brengt je in het nu, in het huidige moment. Het is een methode die eeuwenoude wijsheid uit het Oosten combineert met de meest actuele inzichten uit het Westen. Inmiddels is mindfulness wetenschappelijk goed onderbouwd en is er een steeds grotere groep van liefhebbers en beoefenaars die er volop profijt van heeft. 

Mindfulness geeft rust, overzicht, mildheid en relativering. Allemaal zaken die je zullen helpen om een verantwoordelijke baan, een druk gezin en/of een pittige opleiding goed met elkaar te combineren. Ook al tijdens de zwangerschap kan Mindfulness je helpen om rust te nemen en te voelen hoe het met jou en jullie baby gaat. In partnergesprekken leer je met openheid en acceptatie aandacht te hebben voor wat zich in jou en de ander afspeelt.

Tegenstrijdige gevoelens                                                                         

Al jullie gevoelens en gedachten mogen er zijn, ook de minder plezierige. Juist deze schaduwkanten in ons, kunnen ons veel leren over onszelf. De oordelende, sceptische, negatieve, jaloerse en/of sombere stemmetjes in ons hoofd zijn in die zin van onschatbare waarde. Wanneer we woorden geven aan wat we denken en voelen, delen we ook die verborgen kanten in onszelf. Het zal je helpen om hier op een vriendelijke en geïnteresseerde manier naar te kijken. En waarom zou je ook niet deze gevoelens en gedachten delen zoals je je vreugde, trots of wensen deelt met elkaar? Alles wat je deelt, verbindt immers! Dus spreek uit hoe je je voelt; naar je partner, je beste vriend(in) of in eerste instantie zelfs naar de spiegel. Bewustzijn is de eerste stap. En als je extra hulp nodig hebt, dan is die altijd wel te vinden.