2014-10-29

herfstweer, herfststemming?

De bladeren vallen van de bomen, het regent vaker... het is weer herfst! Voor sommigen betekent herfst een heerlijke tijd voor lange wandelingen in een verkleurend bos. Voor anderen is het echter een teken dat de zonnige periode achter ons ligt en dat het leven zich meer binnenshuis zal gaan afspelen de komende maanden. 

De kaler wordende takken staan symbool voor het duidelijker worden van onderliggende structuren. In de zomer zie je nauwelijks takken, door alle bladeren en bloemen. Er is veel afleiding door mooi weer, veel (zon)licht, blijere mensen, activiteiten buiten de deur en schaarsere kleding. Je zou kunnen zeggen dat alles er mooier uitziet dan het in werkelijkheid is, of dat in ieder geval de basis verborgen blijft. In de herfst -en meer nog in de winter- trekken mensen zich meer terug en is er weinig wat ons afleid van onszelf

Voor mensen die gevoelig zijn voor stemmingswisselingen en somberheid is de herfst niet alleen een voorbode van de donkere, grauwere dagen, maar ook van donkere en grauwere gedachten. Het meer teruggeworpen worden op jezelf en de confrontatie met onderliggende zorgen maakt de periode van oktober tot april erg zwaar.

In de huidige aanloop naar een negatievere stemming is het verstandig om alvast voorzorgsmaatregelen te nemen:

-ga op vaste tijden naar bed en sta ook op vaste tijden weer op. 

-probeer 's nachts te slapen, overdag kun je bij oververmoeidheid een ontspanningsoefening doen, maar gooi niet je slaapritme om.

-ook als je 's nachts niet slaapt, rust je uit, mits je alle prikkels vermijdt (muziek, elektronische apparatuur, licht)

-schaf een piekerschrift aan als je een piekeraar bent en kies elke dag een vast moment uit (liefst voordat het avond is!) om je zorgen op te schrijven en er bij stil te staan. Door dit overdag te doen, kun je makkelijker acties ondernemen of hulp/steun vragen.

-neem elke dag minimaal één keer de tijd voor een (korte) ontspanningsoefening of zorg dat je regelmatig naar een ontspanningsles gaat, zoals yoga, meditatie of Mindfulness.

-onderneem leuke activiteiten met vrienden of familie.

-Regel oppas en neem  tijd voor jezelf of samen met je partner.

-Kom in beweging. Elke dag minimaal 30 minuten lopen of fietsen helpt om je actief te houden en je af te leiden van negatieve gedachten. Op de fiets boodschappen doen of even de hond uitlaten is ook prima. Waai lekker uit op het strand of maak een lange wandeling door het bos. Kijk wat bij je past en als je niet zo'n sportief type bent, vraag dan of iemand met je meedoet. Dan kun je eens lopend bijkletsen met elkaar. Je zult zien dat er opeens ook andere thema's besproken worden.

-eet en drink gezond, vermijd te veel vet en suiker, want dit kan je humeur zeker mede beïnvloeden.

-zoek hulp als je er niet uitkomt. Ga naar je huisarts en bespreek wat je dwarszit en vraag een verwijsbrief voor een maatschappelijk werker of psycholoog.

-wanneer je zwanger bent of een jong gezin hebt, meldt je zorgen bij de verloskundige of het consultatiebureau als dit makkelijker is dan bij de huisarts.

Uiteraard kun je als tussenoplossing ook een andere vertrouwenspersoon aanspreken: een broer, zus, buurvrouw, beste vriendin, vader, moeder of tante. Maar loop niet alleen door met je problemen. Er zijn vast mensen om je heen die je kunnen helpen en dit ook graag doen.

Succes!