2016-10-05

Cultuurschok?!

Ana, een vrouw met een spaans accent belde laatst naar de praktijk. Ze had begrepen dat ik Spaans sprak en was naarstig op zoek naar een bevalling cursus in haar moedertaal. Ze was immers al 36 weken zwanger! We vervolgen het telefonische gesprek in het Spaans. Direct zegt ze opgelucht te zijn dat ik de cursus in het Spaans kan geven.

Twee jaar geleden waren zij en haar man Miguel in Nederland komen wonen, nadat beide een baan in Amsterdam hadden geaccepteerd. Daar sprak iedereen Engels, dus van de Nederlandse taal hadden ze nog maar weinig mee gekregen. Ana vertelde wel dat ze opzag tegen een bevalling alhier, aangezien ze zich niet voor kon stellen dat vrouwen in Nederland niet bij voorbaat om een ruggeprik vragen. Ze verzekerd mij ervan dat ze een lage pijngrens heeft en is blij dat ze via de gynaecoloog heeft kunnen regelen dat ze een ruggeprik zal krijgen. 

De twee avonden dat ik bij hen thuiskom tbv de bevallingscursus, valt me op hoe gastvrij, leergierig en open ze zijn. Ze vertellen over hun onzekerheden met betrekking tot de bevalling en dan met name door het cultuurverschil en de taalbarriere. Ana is bang dat ze gezien zal worden als een zwakke vrouw die met de ruggeprik blijk zal geven van haar gebrek aan doorzettingsvermogen. Miguel is bang dat hij Ana te weinig tot steun kan zijn omdat hij zich niet mondig genoeg voelt. 

Het is duidelijk dat beide weliswaar een bevallingscursus op prijs stellen, maar in feite veel meer aanlopen tegen de overige factoren die meespelen in hun situatie. In overleg met hen plan ik een derde afspraak, zodat we voldoende tijd hebben om naast de theorie en praktijkoefeningen met betrekking tot de bevalling ook hun onzekerheid kunnen bespreken, die samenhangt met taal- en cultuuraspecten.

We doen onder andere de pijnoefening met ijsklontjes en de bijbehorende mindfulness- en ademhalingsoefeningen. Ana lijkt steeds meer vertrouwen te krijgen in haar lichaam en zegt aan het einde van de derde sessie dat ze het een fijn idee vindt dat ze vaardigheden heeft meegekregen die haar zullen helpen om door de pijn heen te ademen in plaats van ertegen te vechten. Miguel is blij met de uitleg over de verschillende stadia van het bevallingsproces en welke rol hij telkens kan en wil innemen. Beide hebben in de tussenliggende weken ook veel gesproken over wat ze van elkaar nodig denken te hebben. Bovendien oefenen ze trouw met de ontspanningsmassages en -oefeningen die ik tijdens de sessies meegeef.

Enkele weken later ontvang ik een prachtig zilver/blauw geboortekaartje. Iker is gezond geboren, precies een week na onze laatste afspraak. Tijdens het kraambezoek vertelt Ana over de heftigheid van de bevalling. Ze was blij met de ruggeprik die ze zoals gepland kreeg. De bevallingscursus heeft haar en Miguel geholpen om de bevalling met rust en vertrouwen tegemoet te zien. Het heeft gemaakt dat ze in de aanloop naar de ruggeprik heel bewust hebben ervaren hoe de bevalling zich heeft ontvouwt. Bovendien voelde Ana zich enorm gesteund door Miguel en konden ze samen voldoende goed aangeven wat ze van de medische staf nodig hadden om zoveel mogelijk in het moment te ontspannen. 

Ik ben enorm dankbaar dat Iker en zijn ouders zo'n mooie start hebben mogen maken met elkaar.