2014-09-10

Mindfulness, maar dan wel praktisch!

Een van de manieren waarop we ons leven zinloos complex maken is door ons gebrek aan aandacht voor wat is. Dit komt de hele dag door voor en vormt zeker niet altijd een probleem. Je leest dit bericht op je mobiel of op je PC en je bent je vast niet bewust van bijvoorbeeld je ademhaling.

Ademhaling is typisch zo’n essentieel onderdeel van ons leven wat we over het algemeen onbewust ervaren. Pas nu ik de adem genoemd heb, kan het zijn dat je opmerkt dat je ademt. En als we er dan toch de aandacht op gevestigd hebben, kan ik je vragen of je ’hoog’ of ’laag’ ademt in je borstkas of buik en of je door je neus of je mond in- en uitademt. Dat is het begin van mindfulness: aandacht hebben voor wat is. Met andere woorden: Bewust zijn.

Hieronder staan10 simpele oefeningen die je bijna elke dag wel uit kunt voeren. Wat mij betreft is uitvoerbaarheid net zo belangrijk als zinvolheid. Het kan immers erg zinvol zijn voor je gezondheid om elke dag 5 km hard te lopen, maar als je er niet aan toe komt of het je bij voorbaat al zo afschrikt dat je spontaan een zak chips opeet, dan ben je nog verder van huis.

Ik merk zelf dat door de lat wat lager te stellen, ik meer bereik. Hetzelfde geldt voor Mindfulness beoefening. Uiteraard levert de dagelijkse beoefening van bewustzijn of meditatie het beste resultaat, maar als ik deze eis aan mezelf stel, dan weet ik bij voorbaat al dat het niet gaat lukken.

Mogelijk heeft dit te maken met mijn eigenwijsheid of het feit dat ik mezelf niets wil opdringen of gewoonweg omdat ik mij de teleurstelling van het niet nakomen van dit streven wil besparen. Hoe het ook zij, die lat moet lager. Hieronder een aantal simpele suggesties. Je hoeft ze zeker niet allemaal uit te voeren en zeker niet elke dag. Kijk maar of er eentje uitspringt die je vandaag of morgen eens wilt uitproberen:

  • Wees je bewust van je voeten terwijl je boodschappen doet.
  • Wees je bewust van je stoel als je typt.
  • Als je door een deur gaat, denk ‘Ik ben ik’ (Vierde Weg).
  • Probeer als je je schoenen aan trekt eens te kijken welke schoen je altijd eerst aan trekt, en het dan om te draaien. (Ravi Ravindra, Vierde Weg).
  • Drink je thee eens zonder suiker als je met suiker gewend bent. Of andersom. Dit werkt uiteraard ook met koffie. Het punt is, net als bij de vorige, om je bewust te worden van je patronen en hoe moeilijk het is om ze te veranderen. (Jiddu Krishnamurti)
  • Als je ergens op moet wachten (rij in de supermarkt, het opstarten van een pc etc.) adem bewust.
  • Bij het schoonmaken: wees je van elke handeling bewust.
  • Hou een dagboek bij van je gedachten en gevoelens. Het doel is niet literatuur te maken, dus schrijf gewoon.
  • Wees je bewust van je omgeving. Haal rustig adem; tel vijf dingen die je ziet; tel vijf dingen die je hoort; tel vijf dingen die je voelt. (schoenen, broek, haar tegen voorhoofd etc.)
  • Als je je ergert aan het wachten voor een stoplicht of aan iets anders; GLIMLACH. (Thich Nhat Hanh, Zen Boeddhisme)

Zeer toepasbare mindfulness oefeningen, wat mij betreft. Maar mindfulness gaat ook over milde aandacht voor wat is. Met andere woorden: sla jezelf niet voor de kop, als het niet lukt.

Waardeer je poging: het proces van het proberen is immers de oefening. En misschien is het al fijn dat je erover nadenkt om de oefeningen te doen. En misschien is het zelfs al fijn dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen.

Dus wees aandachtig voor wat is en wees vooral ook mild voor jezelf.

Geniet van deze dag!