2014-12-21

kraamcadeau suggestie

Alle ouders weten dat een heleboel goedbedoelde kraamcadeautjes uiteindelijk niet gebruikt worden. Je weet immers van te voren niet waar je als ouder behoefte aan hebt en wat je kind nodig heeft. Pas als de baby er is, kun je daar een beter beeld van krijgen. Een pak luiers komt altijd van pas, maar of het ook het cadeau is dat je wilt geven… 

Als je net bevallen bent van je baby staat je wereld op zijn kop, maar er zijn een aantal terugkerende aspecten bij elke pasgeboren baby: vieze luiers, slaapgebrek en groeisprongetjes. Als je beseft hoeveel baby’s de eerste 3 maanden leren en groeien, dan is de emotionele achtbaan waarin je je als ouders bevindt ook makkelijker te begrijpen. Behalve jouw slaapgebrek en het feit dat je je volledig aanpast aan de komst van een nieuw klein weerloos kindje, heb je als kersverse mamma ook last van hormoonwisselingen.

Alle moeders kunnen wel wat extra aandacht gebruiken in de periode na de bevalling, maar moeders die borstvoeding geven hebben mogelijk nog meer behoefte aan ondersteuning rond de periode van de eerste grote groeisprong. Het is zo fijn om steun te ervaren als je dagen alleen thuis bent met een schijnbaar onverzadigbare baby. En laten we zeker ook de pappa’s niet vergeten, die deze periode vaak door moeten werken en waarvan nog meer verwacht wordt dat ze gelijk de draad weer oppakken. 

Voor de VS geldt dat na een borstvoeding-start in 80% van de gevallen er na 3 maanden slechts 40% van de moeders nog borstvoeding geven (CDC, 2014). Vaak wordt als reden gegeven dat de ’melk op raakte’, maar in feite gaat het erom dat de groeisprongen van de baby extra geduld, vertrouwen en energie van de moeders vragen. In deze periode is rust en ontspanning voor de moeders (en hun partners) dus extra belangrijk! 

Vandaar mijn oproep: koop niet (alleen) iets voor de baby maar (juist ook iets) voor de aanstaande ouders. Denk aan een pedicure behandeling, een afspraak bij de kapper, een massage, een lunchafspraak, een etentje met hun partner (en jij als oppas!). Het verzorgen van een pasgeboren baby is een fulltime job, pas bevallen moeders en hun partners hebben veel steun, aanmoediging en aandacht van ons nodig om deze eerste belangrijke periode goed door te komen.

Tussen de 10de en de 14de dag maken baby’s een grote groeisprong. Een groeisprong kenmerkt zich door: vaker en langer willen drinken, ontregelingen qua slaap en meer huilen. Zo’n periode geeft dus extra stress voor jonge ouders, dus geef ze iets ter ontspanning. Dat kan ze nét dat zetje geven om deze turbulente tijd goed door te komen.

Denk eraan dat niet alle pas bevallen moeders er rond deze periode al klaar voor zijn om de deur uit te gaan. Dus stem af op de behoefte van je vrienden en kijk wat bij hen past. Je kunt helpen met de voorbereidingen om de deur uit te gaan, of juist iets regelen binnenshuis: een favoriete lunch die je meeneemt, een massage aan huis, etc.

Vooral voor borstvoedende moeders is de groeisprong rond de 12de dag een tegenvaller. De eerste week heeft ze aan het borstvoeding geven kunnen wennen en mogelijk gaat ze ervan uit dat het steeds makkelijker zal worden. De groeisprong van haar baby maakt dat ze weer vaker en langer moet voeden. Een kado dat juist weer de aandacht op haar als moeder, vrouw en partner legt, kan écht het verschil maken. Bespreek ook hoe het met haar gaat, hoe ze de borstvoeding ervaart en wat ze nodig heeft.

 

Een aantal belangrijke zaken die helpen om borstvoeding beter te begrijpen zijn:

-de melkproductie wordt opgevoerd al naar gelang de vraag naar melk toeneemt. Dus hoe meer de baby drinkt, hoe meer melk de moeder produceert. 

-vaker willen drinken is normaal bij een groeisprong maar dit neemt meestal na 2 á 3 dagen weer af.

-borstvoeding neemt in eerste instantie meer tijd in beslag, maar op de lange termijn juist minder tijd in beslag dan flesvoeding.

-borstvoeding is lichter verteerbaar voor baby’s, daarom moeten borst gevoede baby’s vaker drinken.

-Pasgeboren baby’s drinken 12x per 24 uur of vaker. Bij borstvoeding voed je niet volgens een standaard uurschema: de baby reguleert de productie van de melk en de eigen melkbehoefte door vaker of minder vaak en langer of korter te drinken. Soms komt de baby een aantal keer kort achter elkaar voor een voeding en kan het op een ander moment langer zonder voeding. Dat is volkomen normaal.

 

Verwijs borstvoedende moeders met vragen of twijfels door naar La Leche League,  borstvoeding.com of een lactatiekundige.

Een klein beetje steun, een verrassing en informatie over normale ontwikkelingen kan jonge moeders helpen als ze het zwaar hebben. Laten we samen ons best doen om deze jonge moeders te helpen. Laat ze weten dat ze een omgeving hebben die zich om hen bekommert, waar ze op mogen leunen en bij wie ze terecht kunnen. Door hen te helpen, geven we ook hun baby’s het beste kado wat er is: een evenwichtige, liefdevolle start!