2015-09-27

Kindje op komst

Opeens besef je: 'ik ben zwanger!' Waar was je toen deze woorden voor het eerst door je hoofd flitsten? In de loop der eeuwen hebben miljarden vrouwen overal ter wereld dit moment ervaren. En nu is het jouw beurt. Welke gedachten en emoties stroomden op dat moment door je heen? 

Hoe je de zwangerschap ervaart, hangt van veel factoren af. Sommige vrouwen ervaren deze periode helemaal niet als het wonder dat het in feite is. Dat heeft dan vaak te maken met de situatie waarin je je als zwangere bevindt, de vele bijverschijnselen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden of de manier waarop de conceptie heeft plaatsgevonden. 

Over het algemeen echter is het moment dat je beseft dat je zwanger bent, onvergetelijk. Je beseft niet direct hoe groots het is en hoeveel impact het naderende ouderschap op je zal hebben, maar één ding is zeker: Er is een transformerend proces van lichaam, geest en hart begonnen.

En hoe de zwangerschap ook verder verloopt en welke keuzes je verder ook maakt, het is nu al een ervaring, die je leven volledig zal veranderen. De juiste begeleiding en informatie kan je helpen je weg te vinden tijdens je zwangerschap, je bevalling en het beginnend ouderschap. 

Wanneer je zwanger blijkt te zijn, verschuift je focus van ’ik’ naar ’wij’. Je bent niet meer ’alleen’ of een ’stel’, maar je bent een gezin aan het vormen met elkaar. Hierdoor verschuiven je prioriteiten al in de zwangerschap op alle gebieden. Na de geboorte van jullie kindje, zal dit proces steeds verder gaan. Voor de meeste jonge ouders is dit een natuurlijke gang van zaken, waar zij zich zonder al te veel kleerscheuren een weg doorheen banen. Maar uit onderzoek blijkt dat praktisch elke relatie kort na de geboorte van de baby een ’dip’ doormaakt. En ruim een derde van de relaties strandt voordat het oudste kind 3 jaar is… Wat gaat er mis? 

Het probleem lijkt er vooral in te zitten dat we onrealistische verwachtingen hebben en van slag zijn. We weten niet meer wat we moeten doen als dingen anders voelen en anders lopen dan we hadden gedacht. We leven ook in een hectische tijd, waarin we veel willen en (zelf)kritisch zijn. 

We willen als ouders het beste voor ons kind. De relatie met onze partner vormt hiertoe de belangrijkste basis. Dus starten we het zoeken naar balans tussen ouderschap en partnerschap, tussen werk en privé, tussen persoonlijke behoeftes en ’gezinsbehoeftes’.

Wanneer je nú de tijd neemt om bewust zwanger te zijn (bijvoorbeeld door Mindfulness oefeningen en meditaties), kan dat je niet alleen helpen om beter om te gaan met de stress van de zwangerschap, maar ook met het overweldigende geboorteproces en de onzekerheid van het beginnende ouderschap

Zwangerschap en bevalling kunnen ons veel leren wanneer we weten hoe we met ons lichaam, geest én hart naar hun lessen kunnen luisteren.

Mogelijk is de zwangerschap een moment waarop je de stap naar een bewuster, zinvoller leven gemakkelijker zet. Maar eigenlijk is de keuze voor meer bewust zijn uiteraard in elk stadium van je leven te maken, of je nu zwanger of reeds ouder bent of niet. Wanneer je leert meer bewust te zijn, leer je immers vaardigheden, die je voor de rest van je leven helpen om gezond te leven en om een wijs mens te zijn.