2015-01-09

bewust mamma bij CJG Bloemendaal

Vanochtend was ik vroeg op pad om mijn kinderen naar school en de opvang te brengen. Ik geef later op de ochtend een workshop in het mamma café van Bloemendaal. Van de week was ik al even bij Ellen Severijnse langs geweest om de ruimte te bekijken. Er waren nog niet veel aanmeldingen, ik moest maar uitgaan "van een beperkt aantal mamma's", aldus een zich haast verontschuldigende Ellen. 

Terug thuis van het wegbrengen van de kinderen, toch voor de zekerheid wat visitekaartjes en flyers meegenomen, papier, pennen, kleurpotloden... En wat uitdeelboekjes van Kikker, omdat die zo ontzettend leuk zijn om weg te geven...

Het mamma café vindt elke 6 weken op vrijdag plaats in het CJG van Bloemendaal, van 10.00-12.00.

Om 10.00 zit Luci al aan tafel en komt Catherine net met haar dochtertje van het toilet. Later komt ook Petra (van Stichting Mamavita) binnen gelopen, gevolgd door Annette (van praktijk Kinderkracht) en Antoinette, moeder van vier. 

De kinderen mogen lekker spelen in de speelgroep, de mamma's gaan aan de koffie en thee. Jacqueline heeft lekkere dadel/speltkoekjes gemaakt en deelt later nog heerlijke aardbeismoothies uit. De sfeer is ontspannen.

Voor de workshop gaan we naar een andere ruimte, daar sluit ook Silke bij de groep aan. We doen drie verschillende oefeningen die hoofd, hart en adem met elkaar verbinden. We zitten, praten, bewegen, lachen, ervaren stilte en delen met elkaar. We zijn allen vrouwen en moeders, ieder met ons eigen verhaal en achtergrond. Ieder van ons heeft in meer of mindere mate zorgen om haar kind(eren), ieder van ons gaat op unieke wijze de uitdagingen van het moederschap aan. 

De ochtend is bedoeld als moment van bezinning, tot jezelf komen, bij jezelf stilstaan op verschillende manieren. We maken contact met onszelf én met elkaar. Als moeders herkennen we de zorgen en verantwoordelijkheden die het moederschap met zich meebrengt. Het is fijn om elkaar te ont-moeten en met elkaar te delen en gehoord te worden. Het verhaal van de ander kan soms troost bieden of nuttige tips of het broodnodige relativeringsvermogen. 

Het was een mooie ochtend vol ontroerende verhalen, kracht, zoektochten, openheid en humor.