2015-09-18

liefdevolle aanraking

Baby’s verlangen naar geborgenheid en lichamelijke warmte. Na een vertrouwd verblijf van negen maanden in de buik, is de overgang naar de wereld daarbuiten erg groot. Baby’s moeten afscheid nemen van de veilige omhulling van de baarmoeder. Liefdevolle, aandachtige aanraking bevredigt hun behoefte aan lichamelijk contact.

Babymassage

Tijdens de massage communiceren je handen als het ware met de baby. Deze aanraking versterkt de onderlinge band en de liefde tussen ouder en kind. Er ontstaat een basis van vertrouwen en ontspanning die een goede voedingsbodem vormt voor de baby om mee op te groeien. Babymassage is daarom zeer waardevol voor zowel ouder als kind. Naast het feit dat babymassage erg ontspannen en plezierig is, kan de massage ook erg nuttig zijn voor baby’s met darmkrampjes, baby’s die overstrekken, onrustig zijn of veel huilen. Ook voor couveusekinderen en baby’s die door ziekte een tijd het contact met de ouders hebben gemist is babymassage erg goed.

Shantala babymassage

De Shantala babymassage is ontdekt door de Franse arts Frederick Leboyer, destijds bekend van zijn baanbrekend werk in de verloskunde en kindvriendelijke bevallingen. In een sloppenwijk in India kwam hij in contact met moeder Shantala, die haar kindje masseerde, zoals zij dat geleerd had van haar moeder. In India is het al eeuwen lang heel normaal om baby’s vanaf een paar weken na de geboorte dagelijks te masseren.

Terug in Frankrijk maakte hij een studie van de manier van masseren door Shantala en introduceerde de Shantala babymassage wereldwijd. Als respect naar moeder Shantala vernoemde hij deze manier van babymassage naar haar.

Shantala babymassage is gebaseerd op een warme, constante aanraking, die ritmisch wordt uitgevoerd. De massagetechnieken beslaan het volledige lijfje van een baby. Belangrijk bij de Shantala babymassage is dat de technieken met volle aandacht worden uitgevoerd. Babymassage is een gerichte aanraking van een baby, dus iets anders dan aaien of strelen (een te zachte aanraking kan een baby juist onrustig maken).

Basishouding

Masseren doe je niet alleen met je handen, maar met je hele wezen. De kunst van het masseren komt vanuit je binnenste. De kunst is toewijding, aandacht, concentratie en plezier. Als je niet echt betrokken bent bij wat je doet, dan is het effect van de massage minimaal.

Spiegelen

Als een baby huilt of onrustig is, hebben ouders vaak de neiging die onrust te spiegelen door zelf onrustig te worden. Ouders gaan bijv. sneller masseren als hun kindje onrustig wordt. Spiegelen betekent dat je een houding, bewegingen of gevoel van een ander overneemt, bijvoorbeeld tegelijkertijd huilen, fronzen of angstig worden. Baby’s zijn hiervoor nog meer ontvankelijk dan volwassenen. De kunst is dus om zelf rustig te blijven en vooral in een rustig tempo te blijven masseren zodat je kindje jou gaat spiegelen.

Het is daarom erg belangrijk om zelf innerlijk rustig te zijn voordat je aan de massage begint. Hierdoor voel je intuïtief ook beter waar je kindje behoefte aan heeft en kun je daarop je massage op aanpassen.

Ouders die regelmatig masseren zullen ook zelf beter in hun vel komen te zitten. Vaak vragen mensen zich af of het niet ‘zwaar’ is om dagelijks of wekelijks te masseren. Integendeel, het versterkt je band met je baby, je maakt contact met je eigen adem en krijgt dus op meerdere manieren juist energie van masseren. Veel ouders zich ontspannen na het geven van een massage. 

Geef je op voor de eerstvolgende babymassage cursus. Gun het jezelf of geef het iemand (kraam)kado!