2014-11-13

Bewust ouderschap

“Elke baby kun je zien als … je persoonlijke meester die je leert met aandacht te leven…” (Jon Kabat-Zinn, 1994)

De geboorte van een kind is een wonder. Het opvoeden van een kind kan echter ook een zware last leggen op de ouders. Hoe verdeel je energie, aandacht en tijd zodanig dat je optimaal kunt zorgen voor je kind, zonder zelf uitgeput te raken? Door met bewustzijn je ouderrol invulling te geven leer je beter omgaan met de stress van het opvoeden en verbeter je ingrijpend de kwaliteit van je ouderschap. Doelbewust en zonder oordeel aanwezig zijn in het nu (volgens de principes van o.a. Mindfulness). Voor ouders is het vaak nóg lastiger om het leven te ervaren in rust, aandacht en openheid. Opvoeden is een grote verantwoordelijkheid, die komt naast alle andere plichten van werk tot het huishouden. Bewust ouderschap betekent het toepassen van de beginselen van o.a. Mindfulness op je gezin(-situatie). Het kind wordt hierdoor grootgebracht met alle zorg, aandacht en liefde die het verdient. Daarnaast verbetert de communicatie in het gezin als geheel.

Wat is mindfulness?                                                                                     Mindfulness is een vorm van aandachttraining die je in het nu brengt, in het huidige moment. Het is een methode die eeuwenoude wijsheid uit het Oosten combineert met de meest actuele inzichten uit het Westen. Inmiddels is mindfulness wetenschappelijk goed onderbouwd en is er een steeds grotere groep van liefhebbers en beoefenaars die volop profijt heeft van deze aanpak. De beoefening van mindfulness biedt je rust, overzicht, mildheid en relativeringsvermogen. Het kan je helpen wanneer je een verantwoordelijke baan hebt en/of een druk gezin, wanneer een pittige opleiding volgt of juist in een periode van reflectie. De kern van ’bewust ouderschap’ (dmv o.a. Mindfulness) ligt in het verschil tussen leven op de automatische piloot en bewust leven. Je leert met openheid en acceptatie aandacht te hebben voor wat zich in jou voordoet. Sensaties, gevoelens, gedachten komen en gaan. Onaangename gevoelens en gedachten zijn bij de meesten van ons niet echt welkom en worden vaak (deels onbewust) zo snel mogelijk verdrongen en weggestopt. Maar vervelende situaties doen zich nu eenmaal voor en onaangename gevoelens zijn nu eenmaal onderdeel van het leven. Je kunt eraan wíllen ontsnappen, maar vroeg of laat word je er toch mee geconfronteerd. Tijdens de bewust mamma groepslessen leer je een manier om hier op een vriendelijke en geïnteresseerde manier naar te kijken. Zo laat je alle gevoelens er zijn. Het zal je helpen om te accepteren wie je bent, hoe je doet, wat je voelt en wat je meemaakt in je leven.  

Nu wordt er nog wel eens gedacht dat Mindfulness een 'zweverige' of 'vage spirituele' aangelegenheid is, maar niets is minder waar. Het is eigenlijk juist het tegenovergestelde: 'down to earth' en 'back to basic'. Het gaat namelijk om bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Een belangrijk aspect van Mindfulness is dat je leert zonder oordeel te kijken naar alles wat in je leeft. Ik ben persoonlijk wat minder streng in de leer cq ik denk dat oordelen ook veel informatie bevatten die je inzicht in jezelf kunnen vergroten. Maar oordelen zijn enkel helpend als je je ervan bewust bent welke oordelen je over jezelf, de ander of bepaalde situaties hebt. Dus wat mij betreft is het streven: bewust(er) worden van wat je denkt en voelt én hoe je oordeelt! Daarom heet mijn programma ’bewust mamma’ niet ’mindful mamma’.


Kleine kinderen zijn heel bewust
Wanneer zij voor het eerst in hun leven bijvoorbeeld een spin zien, onderzoeken zij het beest vol aandacht, ze hebben het immers nog nooit gezien, er hangt geen label aan, het is niet eng of vies... Misschien is het wel eetbaar? Heb je wel eens goed gekeken naar een kind dat de wereld om zich heen zo intens ervaart en onderzoekt? Dat is bewust zijn... gewoon zijn in het huidige moment zonder te oordelen....
Wij als volwassenen zijn echter in de loop van ons leven zo geconditioneerd geraakt in wat bijvoorbeeld 'goed' en 'slecht', 'eng' en 'vies' is, dat het voor ons moeilijker is geworden om nog steeds zo onbevangen naar de dingen om ons heen te kijken. Maar we hebben het allemaal gekund als kind en we kunnen deze vaardigheid ook weer aanleren, simpelweg door te trainen...

Net zoals je traint en oefent om te leren tennissen of pianospelen, zo kun je ook je hersenen trainen in het richten en vasthouden van aandacht.

Het gaat dus over bewustzijn in het moment. Dat lijkt heel eenvoudig, maar ga maar eens na hoe vaak je gedachten afdwalen en hoe vaak je iets ongemerkt op je automatische piloot doet. Een bekend voorbeeld, dat je misschien wel herkent, is dat je in je auto soms kilometers kunt rijden zonder je bewust te zijn van waar je eigenlijk bent.
Je lichaam bestuurt je auto, maar met je hoofd ben je er niet echt bij. Wat hier opvallend aan is, is dat je hier vaak helemaal niet bewust voor kiest. Het gebeurt eigenlijk gewoon. Je schakelt onbewust over op je automatische piloot.

De automatische piloot is op zich natuurlijk helemaal niet erg. Het kan soms zelfs best handig zijn, bijvoorbeeld als je moet multi-tasken in een drukke gezinssituatie waarbij alledaagse handelingen op dat moment goed moeten verlopen, of in bepaalde situaties op je werk. 

Maar het kan ook nadelen hebben. Je mist soms ook een heleboel. Bijvoorbeeld de mooie, kleine dingen die het leven zo waardevol maken. Deze ervaringen gaan dan ook vaak ongemerkt aan je voorbij. Je gedachten zijn immers ergens anders en niet in het huidige moment bij al die mooie ervaringen. 

Anderzijds kan het betekenen dat je jezelf ongemerkt voorbij kunt rennen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Maar misschien is nog wel het belangrijkste nadeel van de automatische piloot, dat je je eigenlijk een stukje vrijheid mee kwijtraakt. Namelijk de vrijheid om je ervaringen daadwerkelijk in alle volheid te beleven en de vrijheid om op dat moment te handelen zoals jij denkt dat het beste is.

Mijn bewust mamma lessen hebben tot doel om je aandacht op jezelf te richten. Via je zintuigen kom je in het hier en nu, ervaar je je ademhaling en kom je tot rust. Alle verplichtingen en zorgen die je hebt als moeder, komen straks na de les wel weer. Nu even niet…                                           Dus meld je aan voor een proefles en kijk of het iets voor jou is.                 Je bent van harte welkom!